De nieuwe BMW R nineT en R nineT Urban G/S.

De nieuwe BMW R nineT en R nineT Urban G/S.

Toen BMW Motorrad in 2013 de R nineT lanceerde, werd onmiddellijk duidelijk dat dit niet zomaar een roadster op basis van een klassiek rolmodel was. Van bij het begin combineerde de R nineT een klassiek motordesign met moderne technologie en geavanceerd vakmanschap, zoals onder meer blijkt uit de aluminium brandstoftank met geborstelde zijkanten. In talloze onderdelen weerspiegelde het model ook de doorgedreven aandacht voor details die eigen is aan het R nineT-team. De nieuwe R nineT ondersteunt zijn hoogwaardige afwerking met diverse geoptimaliseerde kenmerken.

De nieuwe R nineT Urban G/S tapt uit een heel ander stijlvaatje maar oogt even klassiek. Al meer dan 35 jaar staat de afkorting GS in combinatie met BMW Motorrad gelijk met een gevoel van vrijheid en passie voor avontuur op twee wielen, en dat zowel op de weg als op het terrein. De R nineT Urban G/S bouwt voort op de genen van de allereerste, legendarische BMW R 80 G/S uit 1980 en vertaalt ze naar de huidige tijd met eigentijdse technologie in de vorm van een klassieke BMW-motor in enduro-stijl met boxermotor.

Beide nieuwe BMW Heritage-modellen zijn voorzien van een krachtige lucht- en oliegekoelde boxermotor met een inhoud van 1.170 cm³ en een vermogen van 81 kW (110 pk), gekoppeld aan een zesversnellingsbak. Beide versies werden ontworpen om aan de vereisten van de Euro 4-normen te voldoen. Hun uitlaatsystemen in roestvrij staal met de geluiddemper aan de linkerkant verwijst naar de klassieke vormgeving.

Modulaire frameconcepten met diverse personaliseringsmogelijkheden.

Het modulaire frameconcept biedt nog meer mogelijkheden om de look en het karakter van de twee BMW-boxermodellen af te stemmen op ieders individuele voorkeuren, bijvoorbeeld door andere zittingen uit het accessoiregamma van BMW Motorrad te monteren. In de R nineT omvat het frame nog steeds vier onderdelen: een hoofdframe vooraan, een hoofdframe achteraan, een verwijderbaar eindonderdeel en een demonteerbaar passagiersframe. In de R nineT Urban G/S telt het frame drie onderdelen: het hoofdframe vooraan en achteraan met geïntegreerd eindonderdeel en een passagiersframe.

R nineT nu met volledig verstelbare 'upside-down'-vork en geoptimaliseerde ophangingsgeometrie. R nineT Urban G/S met ophanging in enduro-stijl.

Net als voorheen wordt het voorwiel van de nieuwe R nineT gecontroleerd door een hoogwaardige, telescopische 'upside-down'-vork, al gaat het voortaan om een volledig verstelbaar systeem. Met het oog op een nog grotere stuurprecisie, richtingsstabiliteit en bochtneutraliteit werd de nieuwe R nineT ook geoptimaliseerd in termen van ophangingsgeometrie. De R nineT Urban G/S beschikt vooraan over een klassieke telescopische vork terwijl achteraan, net als bij de R nineT, een BMW-Paralever en centrale veerpoot worden gebruikt.

De R nineT staat nu op kruisspaakvelgen in maat 3,5 x 17" en 5,5 x 17" met bandenmaat 120/70 ZR17 vooraan, respectievelijk 180/55 ZR17 achteraan. Net als voorheen garanderen radiaal gemonteerde monoblock-remklauwen met vier zuigers degelijke, door het ABS-systeem gecontroleerde vertragingen in combinatie met de zwevende remschijven.

De R nineT Urban G/S wordt geleverd met gegoten lichtmetalen velgen. Het grote voorwiel met 120/70 ZR19-band sluit naadloos aan bij de typische enduro-stijl van een klassieke motor. Dat gaat perfect hand in hand met de 17"-velg met bandenmaat 170/60 ZR17 achteraan. De nieuwe BMW-boxer wordt standaard geleverd met wegbanden maar kan ook af fabriek worden besteld met optionele terreinbanden met diep profiel, die de klassieke stijl van de motor nog versterken, alsook met filigreinvelgen. Met de remklauwen met vier zuigers, de met staal omhulde remleidingen en de remschijven met een diameter van 320 millimeter garandeert het uiterst performante ABS-remsysteem doeltreffende en stabiele vertragingen. Om te voorkomen dat het achterwiel op een glad wegdek wegglijdt, is een ASC (Automatic Stability Control) als fabrieksoptie verkrijgbaar.

De nieuwe R nineT: puristische roadster met hoogwaardige afwerking en optionele individuele kleuren af fabriek.

In zijn nieuwe uitvoering kan de R nineT opnieuw schermen met de ontspannen elegantie en proporties van een klassieke BMW-roadster. De R nineT onderscheidt zich vanuit elke hoek door een oordeelkundige mix van klassieke en moderne stijlelementen in combinatie met een hoogwaardige afwerking.

Terwijl het instrumentenbord van de R nineT vroeger bestond uit twee cirkelvormige instrumenten (snelheidsmeter en toerenteller) die perfect in de klassieke lay-out waren geïntegreerd, beschikt het nieuwe design over twee afzonderlijke instrumentbehuizingen voor een nog indrukwekkender uitzicht.

Aan de hoogwaardige afwerking van de R nineT werd niet geraakt. Hij heeft nog steeds tal van details die beslist in de smaak zullen vallen bij fans: denk maar aan de 18 liter grote aluminium brandstoftank met opvallende geborstelde zijkanten, het aluminium bekledingspaneel met gebosseleerd R nineT-opschrift, dat over de hele lengte van het inlaatkanaal aan de rechterzijde loopt, en nog veel meer.

Terwijl de R nineT zijn klassieke karakter uitdrukte in een nagenoeg onberispelijke stijl met de metaalkleur Blackstorm in combinatie met zilver- en metaalaccenten, doet de nieuwe R nineT nog beter: om ze beter te laten aansluiten bij de zwartgelakte onderdelen zoals het frame en de motorbehuizing, werden ook de Paralever-arm en de behuizing van de achterwielaandrijving afgewerkt in het zwart.

Voor het eerst zijn er als fabrieksoptie ook twee unieke en hoogwaardige lakafwerkingen verkrijgbaar voor de R nineT. Zo breidt BMW Motorrad het personaliseringsgamma voor het eerst uit naar de lakkleuren. De speciale lakafwerking 'Blackstorm metallic / Vintage' onderstreept het hoogwaardige karakter van de aluminium brandstoftank in Blackstorm metallic / silver met een geel sierelement dat het startnummer '21' draagt. Dat laatste wordt met de hand aangebracht en geeft de motor een geraffineerde gebruikte look. Het model wordt geleverd met een aluminium 'humpseat' en een passagierspad.

De tweede speciale lakafwerking 'Blueplanet metallic / Aluminium' benadrukt het klassieke, verfijnde karakter van de R nineT met een frisse stijl. Het middendeel van de brandstoftank en de 'hump' steunen op de glanzende aluminium brandstoftank met lasnaad onderaan en de aluminium hump seat (allebei met de hand geborsteld) en zijn afgewerkt in de metaalkleur Blueplanet met een gouden rand. Die kleur komt ook terug op het voorste spatbord.

R nineT Urban G/S: traditionele kleuren en design in de stijl van de eerste BMW R 80 G/S.

Een blik op de R nineT Urban G/S volstaat om de treffende gelijkenis met zijn voorganger te zien. Zelfs het kleurconcept wordt nagenoeg ongewijzigd overgenomen. Net zoals ruim 35 jaar geleden zijn de brandstoftank en het hooggeplaatste spatbord vooraan afgewerkt in de opvallende niet-metaalkleur Lightwhite, met een bijpassend koplampmasker waarvan de stijl volledig is afgestemd op de BMW G/S-stijl uit die tijd. Net als vroeger beschikt de R nineT Urban G/S over een brandstoftank getooid in twee blauwtinten en een felrood tweepersoonszadel, een combinatie geïnspireerd op de BMW Motorsport-kleuren van weleer. Die verwijzing naar het verleden wordt nog versterkt door het zwarte frame.

Als harmonieuze aanvulling op het koplampmasker bestaat het instrumentenbord uit een snelheidsmeter ontworpen als een analoog, cirkelvormig instrument, richtingaanwijzers en een lcd-scherm met twee lijnen. De R nineT Urban G/S onderscheidt zich voorts door hoogwaardige details. Voorbeelden daarvan zijn de talloze onderdelen in gesmeed aluminium, zoals de vorkbruggen, de klem voor de buisvormige aluminium stuurgrepen en nog veel meer.

Een interessante detailoplossing voor het recreëren van de klassieke enduro-look is het voorste spatbord in twee delen. Het voorste spatbord is bevestigd aan de onderste vorkbrug, een geslaagde verwijzing naar de klassieke enduro-stijl. Het achterste deel van het spatbord werd net boven het voorwiel gemonteerd in combinatie met de vorkstabilisator.

Highlights van de nieuwe BMW R nineT en R nineT Urban G/S:

 • Krachtige tweecilinder-boxermotor met een inhoud van 1.170 cm³ en een vermogen van 81 kW (110 pk) die aan de Euro 4-normen voldoet.
 • Modulaire frameconcepten met ruimte voor aanpassing, voor personalisering naar eigen smaak.
 • R nineT met nieuwe filigreinvelgen.
 • R nineT Urban G/S met gegoten lichtmetalen velgen en 19"-voorwiel in enduro-stijl.
 • Dubbele remschijf van 320 millimeter vooraan.
 • ABS standaard.
 • ASC (Automatic Stability Control) als fabrieksoptie verkrijgbaar.
 • 2-in-1-uitlaatsysteem.
 • Hoogwaardige details zoals vorkbruggen van gesmeed aluminium met een heldere geanodiseerde afwerking.
 • R nineT in klassiek roadsterdesign in de metaalkleur Blackstorm in combinatie met een zwart frame en aandrijfgeheel.
 • R nineT Urban G/S in de enduro-stijl van de eerste R 80 G/S uit het jaar 1980.
 • R nineT Urban G/S in de niet-metaalkleur Lightwhite met sierlijst in twee blauwtinten op de brandstoftank en een felrode zitting als verwijzing naar de BMW Motorsport-kleuren van weleer.

Terug naar overzicht